Kem Pemantapan Organisasi MT Exco Kelab Fasilitator Bitara

Assalamualaikum dan salam Bitara. Pada 2 dan 3 Oktober 2016, MT Exco Kelab Fasilitator Bitara (KeFB) telah mengadakan Kem Pemantapan Organisasi di Sungai Inki, Kalumpang. Kem yang berlangsung selama 2 hari 1 malam tersebut bertujuan sebagai pendedahan awal pemantapan diri bagi majlis tertinggi dan exco. Antara pengisian yang telah dijalankan ialah slot mengenal pasti kekuatan, kelemahan dan potensi diri sebagai pelengkap kepada kekuatan dan kelemahan orang lain. Turut diadakan slot 'Open Views' antara satu sama lain bagi menggalakkan budaya terbuka menerima pandangan orang lain selain dari menggalakkan perkongsian pengalaman diri masing-masing. Di akhir slot, telah diadakan perkongsian oleh 3 orang mantan pimpinan KeFB yang berkongsi berkenaan budaya kerja dan matlamat KeFB serta perkongsian pengalaman peribadi sepanjang berada di dalam KeFB.
Tiba sahaja kami di tapak perkhemahan, kami bersama-sama mendirikan khemah dan memastikan tapak perkhemahan selamat dan selesa.
Setelah selesai pekerjaan, kami menjamu selera dengan makanan yang dibawa dan ditambah dengan bekalan yang dibawa oleh penasihat. Alhamdulillah kenyang kami petang itu. Kata cik Najidah kami perlu bersedia dengan slot pada malam ini sebab itu kami perlu makan dahulu. Terima kasih cik atas bekalan yang diberikan.setelah selesai makan petang kami bersiap-siap untuk menunaikan solat maghrib dan solat isyak.
Slot pada malam ini bermula dengan mengenali kekuatan, kelemahan dan potensi diri sendiri. Cik Najidah telah melaksanakan ujian pengiraan tarikh lahir dan ujian warna untuk kami mendalami tiga aspek penting dalam diri sendiri dan sesama kami. Banyak ilmu baru yang kami perolehi daripada semua ujian ini. Seterusnya, Slot 'open view' antara satu sama lain bagi menggalakkan budaya terbuka menerima pandangan orang lain selain dari menggalakkan perkongsian pengalaman diri masing-masing. Hal ini telah membuka minda kami untuk melihat keistimewaan dan kekurangan individu dalam kalangan kami. Slot yang berakhir pada malam itu tidak terhenti pada malam itu. keesokannya ada sesuatu yang menanti kami.Pada paginya kami diwajibkan untuk turun ke dalam air selama satu jam. Terasa nikmatnya kekuasaan Tuhan yang menjadikan langit dan bumi. Air yang sejuk membuatkan tubuh mengigil tapi memberi kesegaran kepada tubuh dan minda.
Di akhir slot, telah diadakan perkongsian oleh 3 orang mantan pimpinan KeFB yang berkongsi berkenaan budaya kerja dan matlamat KeFB serta perkongsian pengalaman peribadi sepanjang berada di dalam KeFB.Moga dengan penganjuran kem ini mampu menyuntik semangat semua untuk terus meledak dalam kepimpinan organisasi.

No comments:

Post a Comment