PROGRAM SPREADS OUR LOVE

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

“Salah satu sebab kenapa Tuhan memberikan kekuatan kepada kita, ini kerana agar kita dapat menolong orang lain”.

Pada AHad yang lalu, 6 Disember 2015, Kelab Fasilitator Bitara telah membuat satu program yang berunsurkan kebajikan masyarakat iaitu “Spreads Our Love”. Program ini telah berlangsung di Pertubuhan Kebajikan dan Bimbingan At-Taqwa, Puchong, Selangor. Program ini dibawah anjuran Exco Kebajikan dan Masyarakat.


Antara objektif program ini adalah:

1. Menanam rasa tanggungjawab dan kesukarelaan untuk memberikan khidmat sosial, motivasi dan juga kesedaran kepada masyarakat daripada pelbagai lapisan sosial sebagai satu langkah ke arah memupuk semangat cintakan ilmu dan juga kesedaran sosial dalam kalangan mahasiswa.

2. Meningkatkan kemahiran insaniah ,dinamis dan sikap prihatin untuk membentuk kepimpinan diri di dunia kemasyarakatan dalam kalangan mahasiswa.

3. Meningkatkan kemahiran berkomunikasi mahasiswa dalam menyampaikan idea secara lisan dan bertulis,berunding ke arah mencapai keputusan dan sebagainya.Beberapa aktiviti telah dijalankan, antaranya:

  • 1.       Sesi beramah mesra bersama anak-anak yatim.
  • 2.       Gotong-royong membersihkan kawasan rumah.
  • 3.       Aktiviti menanam pokok di kawasan sekitar.sesi beramah mesra bersama anak-anak yatimaktiviti gotong-royong di luar rumahaktiviti membersihkan kawasan dalam rumah dan dapurbenih pokok telah siap ditanam, masa untuk siram :)salah satu cara untuk mengeratkan ukhwah, iaitu makan dalam talam :)bergambar bersama Pengusaha Rumah Kebajikan, Presiden Kelab dan Pengarah Program di batas tanaman yang telah dihasilkan :)bergambar bersama sebagai tanda kenang-kenangan :)Terima kasih kepada semua atas sumbangan yang telah diberikan.
Tahniah kepada semua pihak yang terlibat bekerjasama dalam menjayakan program ini. Semoga ukhwah dan kasih sayang kita berkekalan selamanya, InsyaAllah :)

"Bergerak seiring menyahut cabaran"


No comments:

Post a Comment